DEILIG GRYTEBRØD

Annonse Produkter fra Smeg

I går kveld bestemte jeg meg for å gjøre noe litt ekstra hyggelig for mamma og pappa. Mamma skulle et ærend i Oslo i dag og jeg fikk et lite innfall om at jeg ville bake et brød som de kunne kose seg med i helgen, med noe deilig pålegg til.
Ok, skal være helt ærlig. Jeg er ingen mester på gjærbakst eller baking generelt. Jeg har et par kaker jeg har spesialisert meg på, som alltid er en slager. Og det har funket fint i alle år. Men det blir bakt veldig lite brød og boller her hjemme.. Med lovord på internett om at dette var det enkleste brødet noen sinne, slang jeg sammen en deig i går kveld og satt den til heving over natten. Og ja, dette var faktisk lekende lett.
Deigen skal heve i romtemperatur i 12 til 18 timer, faktisk perfekt å gjøre deigen en fredagskveld for så å våkne opp til et «nesten» klart brød en lat helge-morgen.
Brødet er eltefritt og veldig enkelt å lage uten noe fancy redskap eller maskiner. Det man trenger en en slikkepott, bakepapir, en stor bolle og en gryte. Min er fra Fiskars Norden, og jeg er super fornøyd med den, bruker den til alt. – Nå også baking. 

Må skryte litt ekstra av komfyren min fra Smeg. Den er faktisk guds gave på kjøkkenet. Ovnen varmer seg opp i rekord fart, piper når den har riktig temperatur og piper når ting er klart. Tror det er derfor jeg aldri har vært så glad i baking, nettopp fordi man må være så nøye med både mål og tid. Jeg er en person som lever «på slump og improvisasjon»  Denne gangen koste jeg meg skikkelig, og tok ting med knakende ro i visshet om at jeg ble varslet der jeg satt foran pcen med kaffen og svarte på mail.
-Bland sammen det tørre og tilsett lunkent vann. Deigen skal bli klissete men ikke rennende. Strø over et godt lag med hvetemel for så å dekke deigen til med plastfolie. La stå over natten, helst mellom 12-18 timer. 
– strø godt med mel på et bakepapir og hvelv deigen ut. Brett den inn fra alle kanter og gjenta prosessen et par ganger.
– plasser bakebollen over deigen som ligger på bakepapiret og la den etterheve i ca 60 min.
– mens deigen hever varmer du støpejernsgryta i ovnen i ca 30 min, så den blir varm.
– når deigen er ferdig hevet og gryta er varm tilsetter du et par dråper olivenolje i gryta før deigen går oppi. Strø over litt hvetemel.
– Stekes med lokk på nederste rille på 250c grader i 30 min, før du tar av lokket de siste 10-15 minuttene og skrur varmen ned til 200c
Neste gang skal jeg eksperimentere litt med å tilsette litt nøtter og hakkede oliven. Bare fordi jeg elsker oliven i brød. Fikk nettopp melding av mamma og hun kunne melde at brødet smakte nydelig, og olivenoljen i bunnen av gryta gjorde susen for en saftig sprø skorpe og smak. Når man hever brødet så lenge gir det visst en neste surdeig likende smak.
Pakket inn i et håndkle fikk mamma med seg et rykende varmt grytebrød hjem til pappa. Så lite, men så veldig hyggelig å gi bort.

 

775 svar